Max Huiberts


'Er wordt meer verwacht'

Hij heeft zijn derde transferzomer als Directeur Voetbalzaken van AZ achter de rug. Tijd om de balans op de maken. Wie gingen er weg en waarom? En wie werden er met welk idee aangetrokken? Max Huiberts blikt vanuit zijn kantoor op het AFAS Trainingscomplex uitgebreid terug. “Hij zal dat niet accepteren, dan wordt het meteen gezegd.”

Tekst: Eelke Schulte Nordholt |  Foto’s: Ed van de Pol

NIEUW

Rody de Boer

“We hebben Rody afgelopen seizoen gevolgd bij Telstar; we hebben een groot aantal van zijn wedstrijden gezien. Hij maakte een uitstekende indruk en werd op een gegeven moment ook geselecteerd voor Oranje Onder 20. Ook op dat niveau hebben we hem bekeken en beoordeeld. Al vrij snel zijn we gesprekken met hem aangegaan om onze plannen aan hem uit te leggen.”

“Dat plan was: dit seizoen met Jong AZ keepen in de Eerste Divisie en op de bank zitten bij het eerste elftal. Als Rody zich op deze manier doorontwikkelt kan hij de opvolger van Marco Bizot te worden. Hij heeft echter een onfortuinlijke start gemaakt met zijn zware schouderblessure, waardoor hij maanden aan de kant staat.”

Léon Bergsma

“Léon werd afgelopen seizoen als aanvoerder kampioen met Jong Ajax. Hij had daar nog een contract voor één seizoen. Wij volgden hem al een aantal seizoenen en hebben aangegeven dat we hem er graag bij wilden hebben.”

“Léon is een voetballende centrale verdediger met een goed inzicht, iemand die past binnen de speelwijze van AZ. Hij heeft tot nu toe nog niet een basisplaats veroverd, maar hij laat wel zien dat hij zich goed kan aanpassen en de kwaliteiten die benodigd zijn in huis heeft.”

Henri Weigelt

“Ten opzichte van Bergsma is Henri wat meer een échte verdediger met meer snelheid en lengte. Van origine is hij rechtsbenig, maar hij kan ook met links uit de voeten. Henri moet nog wennen aan de overgang en dan met name zich aanpassen aan de Nederlandse speelwijze . Ten opzichte van Duitsland wordt hier veel vanuit balbezit gedacht en wordt er veel verder van het eigen doel verdedigd. Vooral dat laatste is echt nieuw voor hem.”

“Het voordeel voor Henri is dat hij qua leeftijd nog bij de beloften kan spelen. In de toekomst moet hij uitgroeien tot een vaste waarde, centraal in onze verdediging.”

Dorin Rotariu

“Dorin is een linksbenige rechterspits. Het is een Roemeens international die vorig jaar door Club Brugge aan Excelsior Moeskroen is verhuurd. Daar heeft hij een heel goed seizoen gedraaid met een hoog rendement als rechtsbuiten. Met het vertrek van Alireza Jahanbakhsh zijn we natuurlijk doelpunten én assists kwijtgeraakt, vandaar dat we Dorin erbij hebben gehaald.”


“Hij komt over als een zelfverzekerde jongen die weet wat zijn kwaliteiten zijn. Hij wil graag aanvallen en attractief spelen, maar er wordt meer verwacht. Zo moet hij bijvoorbeeld nog een stap maken qua arbeid in de omschakeling. Het is echt een goed ventje, hij vindt het prachtig als de spotlights op hem gericht zijn. Hij kan heel goed voetballen en is qua stijl wel een beetje te vergelijken met Steven Berghuis. Ik hoop dat hij dat niveau gaat aantikken. We huren Dorin dit seizoen van Club Brugge en hebben een optie tot koop. Als hij het goed doet, kunnen we hem definitief overnemen.”

Albert Gudmundsson

“Toen hij nog in de jeugd van sc Heerenveen speelde, hebben wij ook aan Albert gedacht. Maar toen brak Jeremy Helmer net bij ons door op de nummer tien-positie. We zochten na het vertrek van Alireza en de blessure nog van Calvin Stengs een speler met een bewezen rendement. Albert kan op de positie spelen waar Alireza stond, maar vult het anders in. Hij zal wat meer naar binnen toe spelen. Nadat ik met hem had besproken hoe hij in ons spel zou passen, heeft hij een gesprek met de technische staf gehad. Na beide gesprekken zag hij het erg zitten om naar AZ te komen.”


“Albert stond nog wel onder contract bij PSV, dus daar moesten we mee in onderhandeling. Gelukkig zijn we eruit gekomen met elkaar, want het is een fantastische speler. Hij heeft in de korte tijd dat hij voor AZ speelt al een goede indruk gemaakt. Wij zijn heel erg blij met zijn komst. Zoals gezegd is hij vooral gehaald voor de rechterflank, maar hij kan ook op de tien-positie spelen. Voor de rechtsbuiten-positie hebben we straks ook Calvin Stengs weer terug. Dat wordt dus een mooie concurrentiestrijd tussen Calvin, Albert en Dorin.”

Bjørn Johnsen

“We hadden een spits nodig na het vertrek van Wout Weghorst. Een spits die makkelijk kan scoren. Als je bij ADO Den Haag negentien keer scoort, zonder penalty’s te nemen, denk ik dat je een heel goed seizoen hebt gedraaid.”

“Bjørn heeft in het verleden meerdere clubs gehad waarvoor hij altijd wel zijn doelpunten heeft gemaakt. Eigenlijk is hij gewoon een garantie voor doelpunten. Maar hij heeft nu bij AZ gemerkt dat er hier wat meer van hem verwacht wordt. Bjørn zal moeten wennen aan onze manier van spelen.

Hij is door de blessure van Boadu, die erg sterk was begonnen aan het seizoen, nu in het elftal gekomen.”

Marko Vejinovic

“Marko heeft vorig seizoen, toen we hem van Feyenoord huurde, de eerste zes wedstrijden erg goed gespeeld. Toen raakte hij in oktober 2017 geblesseerd aan zijn knie. Ik heb tijdens zijn revalidatie veel contact met hem gehouden en de medische staf hield me goed op de hoogte. Ze vertelden me dat het een traditionele kruisbandblessure was, maar dat hij erg fit oogde. Uiteindelijk is hij goed hersteld.”

“Ik ben met Marko het gesprek aangegaan en heb gekeken of ook Feyenoord wilde meewerken aan een definitieve overstap. Dat hebben ze gedaan, waardoor wij een goede speler hebben kunnen overnemen. Een fitte Marko is echt een meerwaarde voor onze selectie. Of hij gezien zijn leeftijd heeft getwijfeld tussen AZ en de stap naar het buitenland? Nee, ik denk het niet, hij heeft echt wel gezien dat wij een club zijn waar je weer goed terug kunt komen op niveau en waar je kunt spelen om de bovenste plaatsen.”


“Het is echt een gevoelsjongen die het best rendeert als hij zich goed voelt. En hij heeft iets waar veel jonge spelers baat bij kunnen hebben: het is een kritische jongen. Op zichzelf en op zijn medespelers. Marko zal niet accepteren als de kantjes eraf gelopen worden, dan wordt het meteen gezegd.”

Piet Velthuizen

“Na de blessure van Rody de Boer zochten we een tijdelijke stand-in met ervaring. Dat is Piet geworden, die op dat moment geen club had. De overige keepers, Jasper Schendelaar en Mees Bakker, zijn heel talentvol maar nog te jong om als volwaardig tweede keeper op de bank te zitten. Daar moeten zij eerst nog wat ervaring voor opdoen. Vandaar de komst van Piet.”

Adam Maher

“Adam was clubloos en kwam afgelopen zomer meetrainen. Dat was niet met de intentie om hem een contract te geven. Na een aantal weken heeft Van den Brom aangegeven dat Adam goed bezig was; hij vroeg me wat de mogelijkheden waren om hem eventueel vast te leggen. Adam gaf zelf ook aan graag het komend jaar voor AZ te willen spelen, ondanks dat de concurrentie op het middenveld groot is. Hij wilde gaan knokken voor een plek in het elftal. We hebben hem een voorstel gedaan en zijn eruit gekomen.”

“Bij Adam is het jammer dat hij de laatste vijf jaar niet de groei heeft doorgemaakt die hij voor zichzelf voor ogen had. Hij wil daar nu revanche op nemen en bij ons laten zien dat hij nog steeds heel goed kan voetballen. En hij is nu op een leeftijd dat dat ook nog prima kan. Hij kent AZ goed, voelt zich hier prettig. Het is mooi dat hij zich hier wil laten zien.”

Ricardo van Rhijn

“Ricardo hebben we transfervrij kunnen oppikken omdat hij zijn contract bij Club Brugge heeft laten ontbinden. Net als vorig seizoen, toen we hem huurden. We hebben Ricardo gehaald voor de rechtsbackpositie, daar moet hij dus concurreren met basisspeler Jonas Svensson. Met zijn ervaring is het een goede speler voor de groep. Hij is altijd bereid om andere jongens te helpen.”

Jasper Schendelaar

“Jasper is net als Mees doorgeschoven vanuit de eigen jeugd. Hij heeft de positie van de verhuurde Nick Olij overgenomen. Door de blessure van Rody de Boer speelt hij nu de duels in de Eerste Divisie, en dat doet hij heel goed. Zijn specialiteit? Jasper heeft een geweldige reflex op de doellijn. En hij kan goed meevoetballen. Het is al met al een groot keepertalent.”

Mees Hoedemakers

“Vorig seizoen heeft Mees een goede tweede seizoenhelft gedraaid bij Jong AZ. Daarom vonden we dat hij de definitieve stap naar de A-selectie kon maken. Daar is de concurrentie op het middenveld natuurlijk erg groot, vandaar dat hij momenteel zijn wedstrijdminuten maakt in de Eerste Divisie. Mees moet weer op zoek naar het niveau dat hij vorig jaar haalde bij Jong AZ, want dat haalt hij op dit moment nog niet.”

VERTROKKEN

Gino Coutinho

“Gino vertrok deze zomer naar NEC maar is inmiddels gestopt. Hij had bij ons vorig seizoen ook een periode dat hij het moeilijk vond om een gemotiveerde tweede keeper te zijn. Hij gaat nu voor een maatschappelijke carrière en begint een snackbar in Almere.”

Alireza Jahanbakhsh

“Het vertrek van Ali zat eraan te komen, zeker toen hij in de tweede seizoenshelft maar bleef scoren en assists bleef geven. Dan ontstaat natuurlijk veel belangstelling. Hij heeft een prachtige stap naar de Premier League kunnen maken. Brighton & Hove Albion was al snel heel concreet. Met hen zijn we in gesprek gegaan. Tijdens het WK in Rusland hebben de onderhandelingen even stilgelegen, maar daarna zijn ze bij ons teruggekomen en was het vrij snel rond. Naast de Premier League was er ook wel interesse vanuit de Bundesliga, maar dat was minder concreet.”

Wout Weghorst

“Ook bij Wout was al snel duidelijk dat hij de kans op een transfer zou pakken als hij die zou krijgen. De club die wat dat betreft echt doorpakte was Wolfsburg. Hij had zelf ook de keuze gemaakt dat hij naar de Duitse competitie wilde. De transfer naar Wolfsburg is een mooie stap voor Wout, nadat hij het bij ons goed gedaan heeft. Hij heeft twee goede seizoenen gedraaid. Wat dat betreft hebben we weer laten zien dat we als club een mooie opstap zijn richting de grootste competities. De winnaarsmentaliteit van Wout is iets wat we gaan missen. Hij wilde ten koste van alles beter worden en winnen, veel spelers kunnen hier een voorbeeld aan nemen.”

Joris van Overeem

“Joris heeft helaas nooit meer het niveau gehaald dat hij in het seizoen 2015-2016 liet zien, toen hij vaak scoorde en veel assists gaf. Vorig seizoen heeft hij bij ons niet alles gespeeld. Joris wilde nu naar een club waar hij wordt gezien als basisspeler. Die club heeft hij met FC Utrecht gevonden. Wij gunden Joris deze overstap en zijn er met Utrecht vrij snel uitgekomen.”

Levi Garcia

“Ik had een zwak voor Levi, dacht echt dat hij het zou gaan maken bij ons. Het is een enorme krachtmachine met een individuele actie en snelheid. Hij was de snelste speler uit de selectie. Na een goed begin bij AZ kon hij zich in wedstrijden niet meer tonen. Levi liet niet meer zien wat hij op trainingen wél kon. Want op het trainingsveld dacht je: ja, dit is echt een bijzonder talent. Heel jammer, want Levi heeft mogelijkheden genoeg gehad om zich te laten zien.”

“We hadden een optie om zijn contract met nog twee jaar te verlengen, maar het zag er niet naar uit dat hij dit seizoen basisspeler zou worden. En omdat hij een speler van buiten de EU is, zit je ook aan bepaalde financiële voorwaarden vast. Voor een bankzitter bij AZ zou dat ver boven budget zijn. Dus dat financiële risico hebben we niet genomen, buiten dat wij met Oussama Idrissi een speler hebben die sinds zijn komst onomstreden is.

Nick Olij

“Omdat we Rody de Boer hebben gehaald, zou Nick geen wedstrijden gaan keepen bij Jong AZ. Toen heeft hij ervoor gekozen om verhuurd te worden aan TOP Oss. Daar doet hij het goed.”

Jop van der Linden

“Jop had bij AZ een goede start, hij heeft ons nog met een vrije trap naar de groepsfase van de Europa League geschoten. Maar hij had veel concurrentie van spelers die de voorkeur kregen. Jop heeft ook de pech gehad dat hij er lang uit is geweest door heupblessures, waardoor hij twee operaties heeft ondergaan. Het was altijd een geweldige prof, echt een jongen die serieus met zijn vak bezig was. Ik denk dat hij nu een mooie stap heeft kunnen maken naar een avontuur in Australië.”

Rens van Eijden

“Voor Rens geldt een beetje hetzelfde verhaal als bij Jop: geweldige prof, maar hij heeft de concurrentiestrijd in de verdediging verloren. Het eerste jaar was hij goed en heeft hij alles gespeeld. Uiteindelijk koos de trainer voor andere opties. En Rens is niet een jongen die veel op de bank moet zitten. Hij moet lekker spelen, dat gaat hij nu weer doen bij NEC, de club waar wij hem van hadden overgenomen.”

Ben Rienstra

“Net als Rens was Ben basisspeler nadat hij door ons gehaald werd. Vervolgens kwam hij op de bank terecht omdat hij werd ingehaald door andere jongens die beter waren. Hij heeft ervoor gekozen om zich een jaar te laten verhuren aan Willem II, waar hij een heel goed seizoen gedraaid heeft. Dat heeft Ben een transfer opgeleverd naar sc Heerenveen. En ook voor hem geldt: het is geen jongen die op de bank kan zitten, zeker niet op zijn leeftijd.”

MUTATIES A- SELECTIE

NIEUW

Rody de Boer (SC Telstar)

Léon Bergsma (Ajax)

Henri Weigelt (Arminia Bielefeld, Dui)

Dorin Rotariu (Club Brugge, huur)

Marko Vejinovic (Feyenoord, was gehuurd)

Bjørn Johnsen (ADO Den Haag)

Albert Gudmundsson (PSV)

Piet Velthuizen (Geen club)

Adam Maher (Geen club)

Ricardo van Rhijn (Geen club)

Mees Hoedemakers (AZ Jeugdopleiding)

Jasper Schendelaar (AZ Jeugdopleiding)

VERTROKKEN

Alireza Jahanbakhsh (Brigthon & Hove Albion, Engeland)

Wout Weghorst (VfL Wolfsburg, Duitsland)

Gino Coutinho (NEC)

Joris van Overeem (FC Utrecht)

Nick Olij (TOP Oss, huur)

Levi Garcia (Hap. Ironi Kiryat, Israël)

Jop van der Linden (Sydney FC, Australië)

Rens van Eijden (NEC)

Ben Rienstra (sc Heerenveen)