Dorin Rotariu


Nieuw in Alkmaar

Hij werd tijdens de voorbereiding overgenomen van Club Brugge en is na zijn optreden tegen FC Kairat de eerste Roemeen ooit in een AZ-shirt: Dorin Rotariu (23). De linksbenige rechtsbuiten over zijn overstap naar Alkmaar, de eerste indrukken en zijn debuut. “Daar verdien ik eigenlijk wel een beker voor.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Je spreekt veel verschillende talen. In welke taal doen we dit interview?

“Engels. Ik spreek ook goed Italiaans, omdat dat veel om het Roemeens lijkt. Ook Frans lijkt op mijn eigen taal en in België werkte ik met veel Frans sprekende spelers en trainers. Dat leerde ik dus snel.”


Hoe gaat het met je Nederlands?

“Ik begrijp en spreek wat woorden, maar het is nog moeilijk. Mijn Nederlandse voetbaltaal is oké. Gelukkig hebben we in veel wedstrijden het meeste balbezit, want als je aanvalt hoef je minder te coachen dan wanneer je veel verdedigt.


Hoe is je eerste indruk van AZ?

“Heel goed. Ik kende de club al, omdat ik de Eredivisie volgde. Daardoor ben ik bekend met de speelstijl en tactiek van het team. De faciliteiten kende ik uiteraard nog niet. We hebben een mooi stadion, met goede fans. Alles is positief.”


Wat valt je het meest op?

“Het AFAS Trainingscomplex. De omstandigheden voor een jonge speler zijn hier perfect.”

Wat is jouw beste positie?

“Rechtsbuiten. Daar heb ik het grootste gedeelte van mijn carrière gespeeld. Vroeger speelde ik ook regelmatig als schaduwspits, maar die rol zie je niet veel meer. Ik ren graag achter de verdediging van de tegenstander. Ook kan ik vanaf die positie naar binnen trekken, waardoor ik mijn acties met mijn linkerbeen kan afronden.”

Dat afronden ging vorig seizoen goed bij Excelsior Moeskroen.

“Ja, ik maakte daar elf doelpunten. We speelden daar vooral 3-5-2 en ik stond in de spits. Of ik liever scoor of een assist geef? Het allerleukste vind ik om te dribbelen en een actie te maken. Bijvoorbeeld door naar binnen te komen en iets te creëren. Het makkelijkste is om te schieten, maar het komt allemaal aan op timing. Je hebt als rechtsbuiten vaak nog drie andere opties bij zo’n actie: afgeven op de centrale middenvelder, de spits of de rechtsback. Het hangt ook af van de ruimte die ik heb. Dus op gevoel wil ik mijn tegenstander verrassen.”


Bij Club Brugge speelde je onder meer samen met oud-AZ’ers Ruud Vormer en Ricardo van Rhijn. Heb je met hen gesproken over je overstap?

“Vooral met Ricardo. Voordat ik bij AZ tekende, verbleef ik zo’n vier dagen in Nederland en sprak ik met hem. Hij zie tegen mij: ‘Dorin, je zult zien hoe goed het hier is.’ De weken dat ik nu bij AZ ben, bevallen inderdaad goed. Ik ben dus ook nog heel blij met mijn keuze.”

Word je als Roemeens international en speler van AZ gevolgd in eigen land?

“Ja, zeker. Iedereen kent AZ, omdat het een beroemde club is. Net als gehele de Eredivisie, want die wordt gezien als beste competitie en opleiding voor jonge spelers. Het is makkelijker op vanuit Nederland een mooie stap te maken dan vanuit de Roemeense competitie.”


Na je optreden tegen FC Kairat ben je eerste Roemeen in het shirt van AZ. Wist je dat?

“Nee, maar dat is wel leuk. Daarvoor verdien ik wel een beker eigenlijk, haha!”